[ad_1]
Locurile de muncă din domeniul aviatic sunt de interes pentru mulți tineri. În timp ce fetele vor să fie însoțitoare de bord, băieții sunt interesați de cursurile de pilot, de cele de dispecer sau cele destinate personalului tehnic. Pentru a putea lucra în domeniul aviatic trebuie să urmezi și să finalizezi cursuri acreditate.
Deși poate părea ciudat interesul pentru domeniul aviatic, care în pandemie a înregistrat pierderi uriașe, mulți tineri aleg în continuare să se îndrepte către meseriile din aviație. Joburile sunt bine plătite, dar și responsabilitățile sunt mari, viața multor persoane depinzând de acuratețea și cunoștințele pe care le ai. Dacă vrei să lucrezi în aviație, noi îți spunem care sunt profesiile pentru care poți opta.
1. Pilot de elicopter
Meseria de pilot de avion pe cursele comerciale nu este ușoară. În plus, pandemia a redus drastic numărul zborurilor, mulți piloți regăsindu-se în imposibilitatea practicării meseriei pentru care s-au pregătit îndelung.
Pasiunea pentru zbor și pentru libertatea de mișcare poate fi satisfăcută și cu un alt tip de brevet. Poți urma cursul de pilot de elicopter de la Aviation Academy, pentru diferite tipuri de elicopter, ca pilot particular sau unul pentru elicoptere comerciale.
Trebuie să te înarmezi cu răbdare și să ai și ceva bani pentru că aceste cursuri nu sunt tocmai ieftine.
2. Pilot de avion
Pentru a pilota un avion privat sau unul pe o linie comercială va trebui să urmezi cursurile speciale de pilot, să treci prin probele de foc și să acumulezi un număr însemnat de ore de zbor până vei primi dreptul să te ridici la înălțime singur.
Indiferent de tipul de avion, a fi pilot nu se referă doar la partea tehnică, ci și la acumularea unor cunoștințe care țin de latura mentală. Starea de sănătate și cea psihică sunt esențiale la înălțime.
Verificările sunt riguroase, iar numeroasele cursuri ce trebuie urmate, în etape, pentru a putea zbura, pot descuraja anumite persoane.
Sumele de bani pe care trebuie să le scoți din buzunar nu sunt deloc de neglijat, dar pasiunea pentru zbor poate trece peste orice obstacol.
Cei care cred că a fi pilot înseamnă să ai un salariu mare, nu ar trebui să uite responsabilitatea imensă ce apasă pe umerii unui pilot pe durata unei curse.
3. Însoțitori de zbor
Pentru multe fete meseria de însoțitoare de zbor sau de stewardesă este nu doar bănoasă, ci și extrem de benefică pentru că pot călători în foarte multe țări. Până să ajungi însoțitoare de bord în avion, trebuie să faci un curs de stewardesă[1] , să obții acreditările necesare și să te ghidezi după un anumit cod de conduită.
Călătorii recalcitranți, cei care beau peste măsură, copiii care plâng pe tot parcursul călătoriei, problemele de sănătate care pot să apară în orice moment la un client al liniei de transport, pregătirea meselor, curățenia – sunt doar câteva dintre lucrurile cu care te vei confrunta în această profesie.
Regulile și normele de conduită pe care trebuie să le adopți nu se potrivesc oricui, așadar trebuie să te gândești bine dacă chiar îți dorești să lucrezi în acest domeniu.
Partea frumoasă este că odată încheiată călătoria, poți să te bucuri de relaxare sau chiar de câteva zile libere într-un oraș fantastic, până la următoarea cursă.
4. Controlor de trafic aerian
După meseria de pilot, cea de controlor de trafic aerian este de departe cea mai solicitantă și stresantă. A monitoriza și ghida avioanele care se deplasează în spațiul aerian este extrem de epuizant. Îți trebuie multă concentrare, extrem de multe ore de curs și simulări, dar și capacități mentale și psihice peste medie.
Zborul complex, într-un spațiu care pare vast nu este simplu. Controlorul de trafic aerian face totul pentru a evita coliziunile.
5. Dispecer
Dispecerii de zbor au rolul de a planifica traiectul și de a informa piloții pe tot parcursul zborului asupra condițiilor meteo și a oricăror noutăți ce pot apărea. Presiunea este imensă când apar situații neprevăzute și trebuie să decidă trecerea la un traseu de zbor alternativ, să devieze, să întârzie sau să anuleze un zbor, când situația se impune.
Acestor meserii li se adaugă cele de mecanic,
operator mașini, pompier, RTF[2] , personal tehnic, fără implicarea cărora niciun zbor nu ar fi posibil.
Niciuna dintre meseriile prezentate nu este lipsită de risc și responsabilitate. Deși sunt meserii căutate și apreciate, abia în momentul în care vei lucra în aviație vei înțelege cu adevărat de ce este nevoie de atât de multă pregătire și atenție sporită tot timpul. Nu uita, în oricare dintre meseriile prezentate, viața unor oameni stă în mâinile tale, zilnic.
insotitor de bord
nu exista aceasta meserie
Articolul Vrei să lucrezi în aviație? 5 cele mai căutate meserii (P) a aparut prima data pe Prahova Business – Despre afaceri. Zi de zi – Primul cotidian online de afaceri din Prahova.
[ad_2]
Source link