[ad_1]
Ce este HPV?
Human Papilloma Virus sau HPV este o infecție virală care în general provoacă apariția unor formațiuni pe suprafața pielii sau a membranelor mucoase. Această infecție este cea mai răspândită boală cu transmitere sexuală, având peste 100 de forme diferite ale virusului identificate până în prezent.
Date fiind numeroasele forme diferite ale infecției, HPV-ul se poate manifesta diferit, de la pacient la pacient: în unele cazuri, acesta provoacă condiloame (sau negi vaginali), iar în alte cazuri poate provoca displazii (leziuni precanceroase, care se pot dezvolta în cancer). De asemenea, există multe cazuri în care HPV-ul nu determină leziuni și nu are simptome.
Infecția a devenit atât de comună în zilele noastre, încât poate apărea chiar dacă numărul partenerilor sexuali este unul redus, de aceea se recomandă vizita regulată la medicul ginecolog sau urolog, după caz, și efectuarea analizelor periodice.
Care sunt simptomele HPV?
În cazul femeilor, de obicei Human Papilloma Virus nu are simptome, iar infecția, cu ajutorul sistemului imunitar, se poate vindeca de la sine, fără a provoca leziuni sau alte probleme de sănătate.
În cazul în care aceste leziuni sunt prezente, acestea se pot observa în urma unui consult ginecologic. De asemenea, se pot efectua și teste ADN care identifică tipurile de infecții HPV asociate cu cancerul de col uterin.
În cazul bărbaților, asemenea femeilor, HPV nu dă simptome și se poate trata de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar.
Dacă leziunile sunt prezente, acestea pot fi identificate în urma unui consult medical. Este foarte importat de știut că și la bărbați HPV poate provoca tipuri de cancer la nivelul penisului, anusului și al gâtului.
Cum se transmite HPV?
Infecția cu Human Papilloma Virus se transmite prin contact direct (piele pe piele) sau în cursul unui act sexual. De asemenea, acesta se poate transmite și prin atingerea pielii din zona contaminată (adică din zona genitală sau din zona bucală, dacă virusul a fost contactat prin sex oral și a provocat leziuni în cavitatea bucală.). Pentru a evita transmiterea virusului HPV, este recomandat să efectuăm vizite periodice la medic pentru a putea preveni apariția și dezvoltarea virusului.
Fiind un virus atât de comun și de cele mai multe ori asimptomatic, este foarte probabil ca multe persoane să fie infectate cu acest virus, ceea ce înseamnă că poți contacta virusul fără să îți dai seama.
De asemenea, există posibilitatea ca un individ să prezinte mai multe tipuri de Human Papilloma Virus.
În cazul în care o femeie însărcinată se infectează cu HPV, foarte rar, virusul se poate transmite fătului în timpul nașterii, mai ales dacă sunt prezente condiloame la nivelul organelor genitale. În acest caz, fătul poate dezvolta negi în interiorul gâtului și laringelui.
Ce factori de risc are HPV?
Printre factorii de risc ai acestei infecții regăsim:
- un număr mare de parteneri sexuali
- vârsta pe care o are pacientul
- un sistem imunitar slăbit
- leziuni pre-existente ale pielii
- contactul direct cu zonele contaminate
Cum se tratează HPV?
De cele mai multe ori, infecția cu Human Papilloma Virus dispare de la sine, cu ajutorul sistemului imunitar. Din păcate, nu s-a creat încă un tratament care elimină virusul din corpul persoanei infectate.
Totuși, există tratamente pentru reducerea simptomelor produse de HPV (jenă, durere, prurit) sau pentru a putea îndepărta celulele canceroase sau formațiunile de la nivelul pielii.
Din fericire, în cele mai multe dintre situații nu este necesar un tratament, însă este obligatoriu ca medicul ginecolog să urmărească evoluția bolii și să fie efectuate regulat consulturi de rutină, pentru a evita orice posibilă complicație produsă de HPV.
[ad_2]