Vrei sa faci paine de casa la fel de buna ca cea din brutariile artizanale? Trebuie sa incerci sa faci paine cu maia! Doar cu faina si apa poti obtine o paine cu un gust distinct si o textura deosebita. Spre deosebire de drojdia din comert, maiaua dezvolta arome complexe printr-un proces lent de fermentare.
Iata ce trebuie sa stii despre cum sa prepari maia la tine acasa!
Cum prepari maia naturala
- Ziua 1: incepe maiaua intr-un borcan curat; amesteca 50 de grame de faina integrala de grau cu 50 de mililitri de apa. Amesteca bine pana obtii o pasta groasa. Acopera borcanul cu un prosop curat sau cu un capac care sa permita aerului sa circule. Lasa borcanul la temperatura camerei, intr-un loc ferit de curenti de aer.
- Ziua 2: hraneste maiaua in ziua urmatoare. Daca vezi cateva bule mici, e un semn bun. Inseamna ca microorganismele au inceput sa lucreze. Arunca jumatate din amestecul de ieri si adauga 50 de grame de faina si 50 de mililitri de apa. Amesteca bine si lasa borcanul acoperit, la fel ca inainte.
- Ziua 3-5: continua hranirea repetand procesul zilnic, hranind maiaua la aceeasi ora. In fiecare zi, vei arunca jumatate din amestec si vei adauga faina si apa in cantitati egale. Pe masura ce trec zilele, maiaua ta va incepe sa faca tot mai multe bule si va incepe sa creasca in volum.
- Ziua 6-7: maiaua e gata dupa aproximativ o saptamana, ar trebui sa ai o maia bine formata, plina de bule si cu un miros usor acid. Acum, maiaua ta este gata sa fie folosita la copt. O poti pastra la frigider si o hranesti doar o data pe saptamana.
Cum este diferita maiaua de drojdie?
Diferentele dintre maia si drojdie comerciala sunt semnificative. Drojdia comerciala este un singur tip de ciuperca (saccharomyces cerevisiae) care este cultivata in mod controlat, uscata si vanduta in pliculete sau cuburi. Aceasta actioneaza foarte rapid, ceea ce inseamna ca poti coace paine in cateva ore.
Pe de alta parte, maiaua contine un amestec complex de bacterii si drojdii naturale. Acestea sunt aceleasi microorganisme care se gasesc in mod natural in faina si aerul din jurul nostru. Procesul de fermentare este mai lent, ceea ce inseamna ca painea preparata cu maia are nevoie de mai mult timp pentru a creste. Acest lucru poate dura intre 12 si 24 de ore.
Avantajele folosirii de maia naturala
- Gustul: painea are un gust distinct, cu o nota usor acrisoara care provine din fermentarea bacteriilor naturale. Gustul este mult mai complex fata de cel obtinut cu drojdie.
- Textura: painea cu maia are o textura mai densa si o coaja mai crocanta. Aceasta este rezultatul fermentarii lente. In timp ce drojdia are ca rezultat aluaturi cu o textura si forma uniforma, aluatul cu maia este rustic, cu alveole inegale, miez pufos si coaja crocanta.
- Beneficii pentru sanatate: multi oameni considera painea cu maia mai usor de digerat. Procesul lung de fermentare le da bacteriilor din maia timpul necesar pentru a descompune compusi din faina, cum ar fi glutenul, facand paine cu maia sa fie mult mai usor de digerat.
Painea facuta cu maia ramane proaspata mai mult timp fata de painea cu drojdie. Acizii produsi in timpul fermentarii naturale actioneaza ca un conservant natural, prevenind formarea mucegaiului si pastrand painea proaspata pentru mai multe zile.
Vrei sa faci paine la fel de buna ca si brutarii? Ei folosesc agenti de crestere naturali de calitate de la Lesaffre Romania. Poti obtine si tu rezultate la fel de bune daca o pregatesti cu atentie si rabdare cu maiaua facuta de tine.